כולם מדברים על הסופר פוד- זרעי צ'יה

הם באמת קלים לעיכול, משתלבים בהרבה מתכונים ויש בהם יתרונות בריאותיות אבל…יש גם אבל!

נתחיל מההתחלה: מקור הצ'יה במקסיקו ובעבר אפילו היו משתמשים בהם כמטבע. צ'יה בשפת המיה MAYA פירושו כוח.
לוחמים אזטקים השתמשו בו לפני ריצות ארוכות וקרבות וטענו שכף צ'יה סיפקה להם אנרגיה ל-24 שעות.

כשהיום מדברים על צ'יה, לרוב טוענים שהוא דל קלורי. זו הטעות הראשונה- כי ההיפך הוא הנכון!
יש 420 קלוריות ב-100 גרם צ'יה, לכן, יש להשתמש בהם במתינות.

לא מומלץ לצרוך יותר מ 1.5 כף פעמיים ביום!

צ'יה הם זרעים מאוד עשירים בסיבים תזונתיים, אומגה 3 וגם ויטמינים ומינרלים רבים. היום לפי המחקר אנו יודעים שצ'יה תורם לבריאות מערכת השלד והשריר, משפר תפקוד של מערכת העיכול (אבל.. תקראו עד הסוף!) וגם תורם למראה עור צעיר. בנוסף, מחקרים רבים מעידים על היכולת של צ'יה נגד סוכרת.

צ'יה עשיר בנוגדי חימצון, עשיר במינרלים (יוד, סידן, מנגן, אשלגן ומגנזיום בעיקר), עשיר בויטמינים A,B,E,D. כף אחת של צ'יה מכילה 10 גרם סיבים, כאשר הצריכה היומית הטובה צריכה להיות 30 גרם. צ'יה עשיר בחומצות אמינו (חומצה אלפא לינולניק) בקיצור, לא סתם קוראים לו מזון על(או אל?).

זרעי צ'יה הם חברים טובים לאלו שרוצים לרדת במשקל כאשר צורכים אותם בכמות מתונה! (כף עד כף וחצי ביום ולא יותר). צ'יה משפר חילוף חומרים ומסייע לגוף להשתמש בשומן ליבה של אזור הבטני המסוכן (והקשה ביותר לפירוק) כמקור לאנרגיה.
בנוסף, צ'יה גורם לפחות קרייבינגס לסוכר כי הוא מענק הרבה שובע ומאזן רמות סוכר בדם. בנוסף, הוא מסייע ליצור של ההורמון לפטין. הורמון זה מווסת רעב, עוד סיבה שהופך את צ'יה כחבר טוב לירידה ושמירה על משקל תקין.

בהריון, צ'יה הוא מקור לאומגה 3 החשוב עבור טבעונים, להתפחתו הנוירולוגית של העובר. הוא מספק מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים, מספק המון אנרגיה וגם מאזן רמות סוכר בדם דבר חשוב להריון תקין. אבל- שימו לב לאזהרות הבאות, כי צ'יה עלולים לגרום לבעיות עיכול- וחייבים לשתות הרבה מים כשצורכים צ'יה!

אז איך צורכים צ'יה? כאן כבר משתלבות האזהרות!

ישנם אנשים שיסבלו מכאבי בטן וגזים מצריכת צ'יה, ויש כאלה שיסבלו מעצירות בגלל שצרכו את הזרעים ללא כמות מספקת של מים,
וזה עלול לגרום אפילו חסימת מעיים, לכן כאשר צורכים צ'יה, על כל 1.5 כף צ'יה, חובה לשתות כוס מים לפחות!

איך משלבים צ'יה בתזונה היום יומית?

לצ'יה טעם אגוזי עדין המאפשר לשלבו במגוון מאכלים. אבל, חשוב מאוד להשרות או לטחון אותם קודם, ככה נהנה במקסימום מכל היתרונות הבריאותיים שלהם.

השרייה: 1 כף צ'יה ב-10 כפות מים (1:10) או יותר פשוט: 1.5 כף צייה בכוס מים. להשרות בין 30 דקות לשעתיים.

חשוב מאוד: צ'יה יכול לספוג 12 פעמים את משקלו במים. זה אומר שאם לא נשרה או לפחות נשתה מים עם נטילתו, הזרעים
ייקחו את המים הקיימים במעי וזו סכנה ממשית של סתימת מעיים. יש לא מעט מקרים כאלה, מאז שצ'יה הפך להיות כל כך פופולרי.
לכן, תמיד תמיד לצרוך צ'יה במנה קטנה (לא יותר מכף וחצי) ומלווה בלפחות כוס מים ואפילו שתיים!

ראיתי לא מעט מתכונים הזויים של פודינג צ'יה, עם כמות הסטרית של זרעים לכוס אחת של נוזלים, ממש סכנה לבריאות הציבור!!!
אפשר להוסיף זרעים טחונים לבלילה של לחם, פנקייק, בשייקים, הם יכולים להחליף ביצה במתכונים טבעוניים,
יש אין סוף לשילובים. זכרו תמיד להקפיד על מינונים נכונים ותוכלו ליהנות מהיתרונות הבריאותיים שלהם.