שמעתם על אכילה נקייה? CLEAN EATING

המושג החדש הזה מתחיל לחלחל לספרים קולינריים, לאינטרנט, למדריכי תזונה, לתודעה. זה סוג של טרנד עולמי חדש, טרנד מבורך ונקווה שיישאר.

לא מדובר בהיגיינה או בניקיון. הכוונה היא לאכול אוכל שהוא נקי מתוספי מזון, מתוספי סוכר ומלח, כימיקלים, חומרים משמרים, שומנים רעים, ולאכול יותר מזון מלא וטרי, הכי קרוב שאפשר לצורתו בטבע – דגנים מלאים, בשרים לא מעובדים, אוכל טרי להבדיל ממוכן קפוא או באריזות, מעובד ומתועש. אוכל שהוכן ע"י הטבע, ולא ע"י טכנאים.

אני אומרת שקלין איטינג הוא ההפך מג'אנק איטינג: לאכול נקי הוא ההפך מלאכול ג'אנק.

אז מה זה בדיוק- ואיך מיישמים אכילה נקייה?

1) לאכול יותר ירקות ופירות! ירקות בכל ארוחה, לפחות חצי מהצלחת.  ירקות מגוונים ולא רק עגבנייה/מלפפון…גמבה, שומר, תרד טרי נפלא בסלט, גבעולי סלרי פרוסים דק, גזר מגורד, נבטים… פירות מומלץ בין 4-3 ביום, מפוזרים במהלך היום.
תשתמשו  בדמיון הקולינרי שלכם ותעזו: להוסיף לסלט מרכיבים לא שיגרתיים כגון תפוח-עץ, אגס, פלחי תפוז וכמובן זרעים כגון שומשום, זרעי דלעת, חמניות, אולי קצת גבינה כחולה (רוקפור)..

2) דגנים מלאים – אורז מלא, איטריות אורז מלא, כוסמת, פריקי, שיבולת שועל גרוסה גס, לכו על זה.  אורז מלא מתבשל מהר יותר ונעים לחיך כאשר משרים אותו במים לזמן מה.
דגנים מעובדים ולבנים הם דלים בערכים תזונתיים, מכילים עמילן בלבד (עמילן=סוכר) וישנם כאלה שגם הוסיפו להם הרבה מאוד סוכר, שומן צמחי ועוד חומרים כימיים שאתם לא רוצים כחלק מהתזונה של ילדכם ושלכם  (דגני בוקר קנויים או גרנולה קנוייה לדגמה).

3) תקראו את התווית! גם כשכתוב על פני האריזה ללא תוספת סוכר" יש שם סוכר עם שמות מפוארים כגון מלטטול, קסיליטול. יש שם הרבה שומן צמחי רווי,  לפעמים גם סירופ תירס פרוקטוז גבוה (סוכר קטלני!).  שלא נדבר על חומרים משמרים…
אפילו לסילאן חברות מסוימות מוסיפות סוכר!
תזכרו גם: מוצרים מופחתי שומן לרוב מוסיפים להם סוכר, מוצרי דייאט ללא סוכר, מוסיפים להם שומן צמחי (רווי ורע לנו) וחומרי טעם.

4) מפסיקים לרכוש מזון מעובד ומתועש. תרוויחו בריאות, תורידו קילוגרמים מיותרים וגם תחסכו כסף…
קודם כל- חטיפי בריאות לא תמיד בריאים.
מה עוד? מעדנים, עוגיות, דגני בוקר, מרגרינה, רטבים מוכנים, משקאות קלים, אבקות מרק, בשרים מעובדים (נקניקים, נקניקיות, שניצלונים מוכנים ומוקפאים…)
אז מה כן? עוברים ליוגורט לבן שאתם מוסיפים להם פרי וקצת סירופ מייפל אמיתי.
כן שניצל שהכנו בבית.
מנצלים שאריות של עוף בתנור או של הסלמון ומכינים איתם כריכים.
אוכלים ביצים טריות, בשר ודגים טריים, שפע ירקות ופירות במקום.

5) כשאפשר, לרכוש מזון אורגני, בעיקר חלב, ביצים וירקות ופירות יבשים.
כן, ברור לי שזה יקר. אז אפשר מדי פעם לא חייבים בכל קנייה.
יש היום משקים שמכינים סל ירקות ופירות העונה אורגנים ומביאים הביתה.
חצי מהביצים שאתם קונים בחודש, תקנו אורגני.
אל תשכחו- חסכנו כסף כי לא קנינו משקאות, דגני בוקר ומעדנים 😊

בטינה, איך נסתדר? לא תמיד יש זמן לעמוד להכין שניצל בצהריים!
אז הנה כמה טיפים מעשיים שיחליפו מוצרים מוכנים קנויים שהתרגלנו אליהם:

שניצלונים מוכנים – שניצל ביתי. ניתן להכין ערב לפני את העוף עם התבלינים האהובים ובלילת הביצים במשך הלילה ובצהריים להעביר על פירורים ולטגן,  או לתבל ולצלות עם מכסה למרקם עסיסי

מעדנים – יוגורט לבן (לא במתיקות מעודנת. יוגורט לבן וזהו! עם תוספת פירות טריים, או קפואים, קצת מייפל אמיתיושקדים.  אפשר להכין שייק על בסיס יוגורט, פירות טריים או קפואים וקצת מייפל.

רטבים מוכנים – שמן זית, לימון ומלח-פלפל או רוטב טחינה מדוללת

שקדי מרק – גרעיני חמניות או דלעת

עוגיות קנויות – עוגיות בהכנה ביתית

גרנולה קנוייה – גרנולה בהכנה ביתית עם כל הדברים שאתם אוהבים (אפשר להכין כמות גדולה ולהקפיא)

חטיף בריאות קנוי – חטיף בריאות ביתי (שוב, ניתן להכין כמות ולהקפיא)

קציצות צמחוניות קנויות מוקפאות – הכי קל להכין אותם בבית בשליש מהמחיר! ולהקפיא…