כיצד מסייעת תזונה נכונה להתמודדות עם פיברומיאלגיה?

כאשר אנו מתמודדים עם מחלה ומבררים האם כדאי לשנות את הרגלי התזונה שלנו, אילו תוספים כדאי לנו לקחת ומאילו מאכלים כדאי לנו להימנע, בדרך כלל אנו פונים ל"ד"ר גוגל" והולכים לאיבוד בים של מידע שלעיתים אינו מדויק וללא כל בסיס מדעי או קליני.

אמנם, אין מספיק מחקרים שנעשו לגבי תזונה ספציפית לפיברומיאלגיה, אבל יש לנו ניסיון קליני רב שנים בנוגע להשפעה של מאכלים ותוספים מסוימים על גופנו. 

אתחיל עם הסבר על הקשר בין תזונה לעייפות

העייפות היא אחת התופעות השכיחות ביותר בפיברומיאלגיה. לכן אני ממליצה על מזונות שמעניקים לנו אנרגיה ואינם מכבידים.
כאשר איננו עייפים, אפשר להתמודד יותר טוב עם הכאב.
נסו לאכול 5 ארוחות ביום: בבוקר, בצהריים ובערב ארוחה קלה ושתי ארוחות ביניים, הכוללות חלבון איכותי כמו ביצים, דגים, שקדים וקינואה.
חשוב לא לוותר על ארוחת הבוקר וניתן גם לחלק אותה לשניים: פרי וכוס תה תחילה ואחר כך ביצה ודגנים מלאים.

כמובן שמזון הוא לא המרכיב היחידי שקובע כמה אנרגיה יש לנו.  גם שינה טובה וניהול מצבי מתח הם פאקטורים חשובים ביותר, כמו גם פעילות גופנית מתונה.

חייבים להבין שפיברומיאלגיה היא לא מחלה אחת עם סימפטום אחד,  אלא קומפלקס של סימפטומים שכל אחד מרגיש אחרת ומתמודד איתם באופן שונה.
לכן יש להתאים טיפול ותזונה לכל אחד בהתאם למצבו.

ישנם מצבים רפואיים שמלווים את הפיברומיאלגיה ודורשים התייחסות מצדנו. הם כוללים תינגודת לגלוטן, גאוט (סוג של דלקת מפרקים) ותסמונת הרגל הקופצנית. נטורופתים ורופאים הגיעו למסכנות שרגישויות למזון הן הסיבה לעייפות וכאב בפיברומיאלגיה. שינויים קלים אפילות בהרגלי התזונה עשויים להביא להטבה גדולה במצבים אלו.

8 סוגי מזון שרצוי להימנע מהם בפיברומיאלגיה

כ50% מחולי הפיברומיאלגיה סובלים מרגישות או אלרגיה כלשהי. חשוב לבדוק האם אתם סובלים מאלרגיה ולבנות טיפול בהתאם

כיצד נזהה אלרגיה או רגישות למזון?

אלרגיה לסוגי מזון שונים ניתן לזהות בקלות: מרגע האכילה של מזון שאתם אלרגי אליו נוכל לראות זאת בבדיקת דם – אפילו בבדיקת דם פשוטה.

זו תגובה של המערכת החיסונית שבה נראה עליה של בזופילים ונויטרופילים, שניהם סוגים של כדוריות דם לבנים.

להבדיל מאלרגיה, כאשר מדובר ברגישות למזון מסוים, מהסוג שגורם לנו להרגיש ממש לא טוב לאחר האכילה (עייפות, נפיחות וגזים, כאבי ראש, שלשולים, עצירות, אפילו פריחה בעור), לא נראה תגובה של מערכת החיסון כיוון שמדובר בתגובה ברמה של מערכת העיכול בלבד.

כדי לאתר ולזהות את המזון שאנו רגישים אליו, מומלץ  לנהל יומן תזונה במשך כשבועיים. לרשום בו את כל מה שאכלנו – הכל מבלי להחסיר דבר וגם לציין תגובות.  לדוגמה: "היתי מאוד עייפה אחרי הארוחה הזו", "הבטן שלי התנפחה מאוד", "התחיל לי כאב ראש חזק ופתאומי", "מגרד לי באזור מסוים בגוף" ועוד.

הביאו אתכם את היומן לנטורופת כדי שיעזור לכם לזהות אילו מזונות אינם טובים עבורכם וגם כדי להדריך אתכם לגבי תחליפים המתאימים לכם.
צריך להפסיק  לצרוך את המזונות האלו לכמה שבועות ולחזור אליהם בהדרגה, תוך בדיקת התגובה.

בדרך כלל אני ממליצה דבר ראשון להוריד את הגלוטן ומוצרי החלב מהתפריט, והתוצאות תמיד מרשימות!

חשוב לעשות את הבדיקה הזו בהדרכה מקצועית של נטורופת כדי להתאים את התזונה המיטבית עבורכם.

נכון, מדובר במהלך שדורש משאבים ובדיקות עצמיות קפדניות, אבל, בסופו יכול להביא להקלה משמעותית בסימפטומים בעייתיים ובשיפור מדהים באיכות החיים שלנו.
גם ירידה במשקל היא מרכיב חשוב בתהליך ההתמודדות עם פיברומיאלגיה.

ישנם 8 סוגי מזון שאני ממליצה לחולי פיברומיאלגיה להימנע מהם:

אספרטיים – ממתיק מלאכותי. עלול להחריף סימפטומים, בעיקר כאב. אספרטיים הוא אקסיטוטוקסין, המפעיל רצפטורים של NMDA  (מתווך כאב), אצל אנשים הסובלים מכאב כרוני. לסובלים מפיברומיאלגיה יש עודף פעילות של NMDA, לכן לא צריך להחמיר את המצב!

מונוסודיום גלוטמט – גם הוא מפעיל NMDA וגורם בעיקר לכאבי ראש. נעשה בו שימוש בתעשיית המזון כמשפר טעם, הוא נמצא ברטבים, באבקות מרק, במזון קפוא ובמסעדות אסיאתיות.

ניטרטים – חומר משמר הנמצא בעיקר בנקניקים, פסטרמות ונקניקיות.

סוכר, פרוקטוז (סוכר ענבים) ופחמימות פשוטות – הימנעות ממזונות אלו מסייעת בירידה במשקל, פקטור חשוב בניהול פיברומיאלגיה. בנוסף, שמרים ופטריות במערכת העיכול הם גורם להחרפת כאב בפיברומיאלגיה. ידוע לנו ששמרים ופטריות ניזונים מסוכרים. הנושא עדיין במחקר, אך ידוע כי מטופלים שהורידו סוכרים חווים הטבה משמעותית במצבם.

קפאין, הכולל קפה, תה שחור ושוקולד – אנשים צורכים קפאין כבוסטר אנרגטי. אבל ההרגשה היא זמנית, והאמת היא שהיא יותר שוחקת מאשר מעניקה אנרגיה. זה כמו לנסוע מהר ברכב ללא דלק. רוב המטופלים שמפסיקים לצרוך קפאין מרגישים הטבה ברמות האנרגיה לאחר שבועיים.

שמרים וגלוטן – בדרך כלל עושים בהם שימוש ביחד, בלחם לדוגמה. כאמור, שמרים עלולים להחריף כאבי שרירים ומפרקים וגלוטן עלול להחמיר מצב של תנגודת גלוטן ולגרום לבעיות במערכת העיכול כמו ספיגה לקוייה ופירוק לא תקין של מזון.
גלוטן גם קשור לעייפות אצל אנשים המתמודדים עם פיברומיאלגיה. יש לי מטופלים שמרגישים מצוין, כמו שמזמן לא הרגישו וחוו ירידה משמעותית במשקל, מרגע שהוציאו את הגלוטן מהתפריט, עם פיברומיאלגיה או בלי.

מוצרי חלב – יש ויכוח גדול בנושא, אך זו עובדה שמי שמפחית או מפסיק צריכה של מוצרי חלב חווה הטבה מדהימה. חלב ומוצריו הם אחד האלרגנים וגורמי הרגישות הגדולים בתזונה. החלב אינו מזון בריאות, בניגוד למה שרוצים שנאמין. נסו ותראו.

ירקות ממשפחת הסולניים – עגבניות (פרט לשרי), פלפל אדום, צ'ילי, חצילים ותפוחי-אדמה. ישנם יותר מ-200 צמחים במשפחת הסולניים. אכילתם עלולה להאיץ התקף של דלקת במפרקים שונים, כולל פיברומיאלגיה.

תוספי תזונה שיכולים לסייע בהתמודדות עם פיברומיאלגיה 

כדי להתמודד טוב יותר עם פיברומיאלגיה אני ממליצה על דיאטה שמתאימה לשמירה על מערכת קרדיווסקולרית תקינה (לב וכלי דם):
דיאטה דלילה בשומנים רוויים ובטראנס (מרגרינה, שומן מהחי) ועשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, חלבונים איכותיים כמו: ביצים, שקדים, קינואה ודגים. חשוב מאוד לצרוך גם שומנים בריאים כמו: אבוקדו, טחינה, אגוזי מלך, שקדים, שמן זית ושמן קוקוס. כאשר הגוף חזק ובריא אפשר להתמודד טוב יותר עם אתגרים כמו פיברומיאלגיה.

מחקר קטן שהתפרסם בשנת 2001, גילה שאצל מטופלים שצרכו דיאטה צמחונית היה שיפור משמעותי ואפילו נעלמו חלק מהסימפטומים של פיברומיאלגיה.
בנוסף, היו מטופלים שסבלו מתופעת תפקוד לקוי של המיטוכונדריה, חלק בתא האחראי על הפקת אנרגיה לגוף, וכדי להחזיר את המיטוכונדריה לתיפקוד אופטימלי, יש לצרוך דיאטה עשירה בחומרים בריאים ומזינים.
בנוסף,  ישנם 6 תוספים שאני ממליצה להוסיף לתזונה:

אומגה 3 – חומצת שומן הנמצאת בדגים, אגוזים, ביצים וזרעי פשתן (שומנים טובים). ידוע שאומגה 3 הוא אנטי-דלקתי עוצמתי, המסייע בהטבת הסימפטומים בפיברומיאלגיה. לרבים מהמטופלים זה עובד מצוין. שווה לנסות.

פרוביוטיקה – חיידקים ושמרים ידידותיים המסייעים בעיכול וספיגה של מזון וגם משפרים תופעות הקשורות במעי רגיז- IBS.
פרוביוטיקה תורמת גם בשיפור יעילות מערכת החיסון והשימוש בה מסייע בהתגברות על שלשולים, טיפול ומניעת דלקות בדרכי השתן ומערכת הרבייה הנשית ותסמונת המעי הרגיז. ייתכנו תופעות לוואי לנטילת פרוביוטיקה – הצטברות של גזים ונפיחות, אך הן חולפת לאחר כמה ימים, לכן אין להפסיק את השימוש בה.

מגנזיום – נמצא מחסור במגנזיום באופן כללי אצל חולי פיברומיאלגיה. כתוצאה מכך השריר לא מצליח להרפות והדבר גורם לקישיון השריר ולכאב שרירים. תוסף מגנזיום חשוב להרגעת השרירים.

סלניום. מינרל החשוב מאוד לפעילות תקינה של בלוטת התריס. מחקר שנעשה על חולי פיברומיאלגיה בשנת 1988 מצא שרמות הסלניום שלהם היו נמוכים מהנורמה. יש לציין שתת-פעילות של הבלוטת התריס היא תופעה ידוע ודי שכיחה אצל חולי פיברומיאלגיה ולכן מומלץ לעקוב אחר תפקודה.

ויטמין D. ויטמין שהוא בעצם הורמון שחסר לרוב האוכלוסייה בתקופתנו. מחקרים שנעשו הגיעו למסקנה של-93% מהאנשים שסובלים מכאבי שרירים כרוניים, חסר ויטמין D. ממחקרים שנעשו נמצא כי שרמות ויטמין D אצל חולות פיברומיאלגיה הן תמיד נמוכות ביחס לאוכלוסייה הכללית. וכן שבקרב חולי פיברומיאלגיה שסבלו גם מחרדה ודיכאון היו רמות נמוכות של ויטמין D בהשוואה לשאר האוכלוסייה. לכן כדאי מאוד לבקש מרופא המשפחה לכלול בדיקת ויטמין D בהפנייה לבדיקות דם שיגרתיות.

 קו-אנזים 10Q וג'ינקגו בילובה. שני חומרים שהוכחו כמשפרי סימפטומים של פיברומיאלגיה.  מחקר בנושא הוכיח ש-200 מ"ג 10COQ ו-200 מ"ג ג'ינקגו בילובה במשך 84 ימים שיפרו את הסימפטומים ואיכות חיים אצל חולי פיברומיאלגיה בצורה מאוד משמעותית. שני המרכיבים הללו הם נוגדי חימצון עוצמתיים וגם מטיבים לחילוף החומרים בתוך התא, פונקציה שנפגעת אצל חולי פיברומיאלגיה.

הגוף שלנו עובד כמו מכונה. אנחנו זקוקים למינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו וחומצות שומן על מנת לייצר הורמונים וחומרים החיוניים לתפקוד תקין של האיברים בגופנו, השרירים, העצבים והתאים. אסור  לצרוך תוספים על דעת עצמנו, יש להיזהר ממנות יתר ולכן חשוב ביותר לפנות לנטורופת ולפעול לפי ההמלצות שקיבלתם.

המעי הוא האיבר החשוב במערכת החיסון, לכן לתזונה שלנו יש השפעה עצומה על הבריאות וההרגשה הכללית. כאשר אנו מפסיקים לצרוך מאכלים שמהווים טריגר למצבי רגישות ואלרגיה, רואים שיפור מאוד משמעותי בסימפטומים.

אני רואה את זה ביום יום שלי בקליניקה וזה מדהים אותי כל פעם מחדש.

אם תקשיבו לגופכם ותורידו מהתפריט חומרים שהם מעודדי דלקת בפוטנציה, תוכלו לחוות הטבה גדולה בסימפטומים של פיברומיאלגיה, בעיקר בעוצמת הכאב. זכרו שהגוף פועל במיטבו כאשר נותנים לו את הדלק הכי איכותי, לכן חסכו ממנו את סוכרים, מאפים, חטיפים ומשקאות קלים שגורמים לנזקים רבים כל-כך. התייעצו עם נטורופת כדי להתאים את התזונה המיטבית עבורכם.

בהצלחה!

לייעוץ אישי ולבדיקת רגישות למזון במכשיר הגלובל דיאגנוסטיק פשוט תרימו טלפון  054-7724211