אז למה מנגו? חוץ מזה שהוא טעים בטירוף, כמה כדאי לאכול ממנו והאם הוא גם בריא?
נתחיל בזה שמנגו עשיר בטירוף בויטמין C!
מנגו אחד ביום מכיל 100% מהצריכה היומית של ויטמין C. הוא פרי טרופי, עשיר מאוד בבטא-קרוטן, ויטמין A (35% מהצריכה היומית!) ויטמין K, אשלגן (8% מהצריכה היומית) וגם פולאט (10% מהצריכה היומית). מנגו מכיל 60 קלוריות ל100 גרם (בערך 100 קלוריות לכוס של 250 מ"ל מכיל 84 גרם מים ל-100 גרם וגם עשיר בסיבים תזונתיים (3 גרם בכוס).
כל הנתונים האלה, אומרים בעצם שמנגו הוא אחד הפירות העשירות בערכים תזונתיים ואחת הפירות הכי נאכלים ופופולארים באולם, יחד עם בננה ותפוחי-עץ.
מחקרים קליניים מראים שהמנגו עוזר לנו גם בתחומים האלה:
- עיניים: מנגו מגן מפני מחלות ניווניות העיניים, בגלל תכולה גבוהה של זאקסאנטין, נוגד חמצון הפועל בעיקר לבריאות העניים.
- עצמות: בגלל שהוא מכיל כמות טובה מאוד של ויטמין K, מסייע ביכולת ספיגה של סידן מהתזונה
- שיער: מכיל ויטמין A, מרכיב חשוב של סבום, המעניק לחות וברק לשיער (באכילה).
- עור: מכיל כמות גדולה של ויטמין C, מרכיב חיוני בייצור ושמירה על קולגן, ה"שלד" של העור, למראה מוצק וזוהר כן, אני נשמעת כמו פרסומת לתמרוקים…
- עצירות: בגלל תכולתו הגבוה ושילוב מוצלח של סיבים ומים, משפר יופי את היציאות.
- לב וכלי דם: מקור מעולה לאשלגן. הגברת צריכת אשלגן והורדת נתרן (מלח) הוא מהלך חשוב לשיפור בריאות הלב וכלי דם.
אבל, כמו תמיד, גם דברים טובי מאוד יכולים להזיק לפעמים. אז למי מנגו לא תורם לבריאות?
- לאנשים האלרגיים לפירות טרופיים שעלולים להיות אלרגיים גם למנגו וגם, לאנשים אלרגיים ללאטקס נדרשת זהירות כי הם עלולים להיות גם אלרגים למנגו!
- לאנשים שסובלים ממחלות כליות, או תפקוד לקוי של כליות, ונמצאים בדיאטה האוסרת או מגבילה צריכת מזונות עשירים באשלגן. לאנשים אלו, כמות גדולה של אשלגן עלולה להיות מסכנת חיים.
איך לשלב מנגו בתפריט היום יומי?
- בצורתו הטבעית כמובן, חתוך לקוביות.
- שייק מנגו – בכוס של הבלנדר שמים מנגו, ½ כוס מים, כמה קוביות קרח, כפית דבש. למבוגרים, אפשר להוסיף כוסית וודקה למשקה אלכוהולי טעים ומרענן לערבי הקיץ!
- "גואקמולה"–אני קוראת לו "גואקמנגו"! – 1 כף שמן זית, 2 עגבניות קצוצות גס, ¼ בצל סגול קצוץ, 1 פלפל חריף אדום או ירוק או כמות לפי הטעם, 1 אבוקדו קצוץ, מיץ מחצי לימון, אבל ממש עדיף ליים אם יש. חצי מנגו חתוך לקוביות. אלה הפרופורציות הבסיסיות, ואפשר להכפיל, להשליש כמויות. טעים מאוד בטורטיות, ליד חזה עוף, המבורגר, או דגים.