אתם רוצים להיכנס להריון. איזה כיף! מזל טוב!
אבל… המחקרים מראים שאנחנו הופכים להיות פחות ופחות פוריים. הריונות נקלטים בקושי רב יותר. אנשים אוכלים אוכל פחות מזין, הדשנים והריסוסים שמגבירים את ייצור הפירות והירקות משבשים את הייצור וההפרשה של הורמוני מין.. ועוד לא דיברנו על השימוש בפלסטיק, שיש בו פטלטים שמשפיעים בעיקר על פריון הגבר…
אז איך תגדילו את הסיכוי להיכנס להריון?
תזונה נכונה מהווה ממש זריקת מרץ לפריון- גם לנשים וגם לגברים!
וגם- תזונה נכונה ואיזון נכון של ויטמינים ומינרלים בגוף, עוזר להריון שכבר החל להשתרש, ולהחזיק מעמד טוב יותר.
מבחינת התזונה- מה שנעשה לפני ההריון, משפיע על העובר, במיוחד בטרימסטר הראשון של ההריון- אבל לא רק. אם נתחיל את ההריון עם איזון נכון של חומצה פולית, אומגה 3 ועוד ויטמינים ומינרלים- המצב שלנו ושל התינוק יהיה טוב יותר.
לכן, יש המון דברים שחשוב לעשות כבר שחושבים על הרעיון של להיכנס להריון. ברגע שרק התחלתם להשתעשע במחשבה, עוד לפני שהחלטתם מתי ואיך, כדאי שתתחילו לשים לב לתזונה שלכם.
אז מה לעשות כדי לתת להריון סיכוי טוב הרבה יותר?
תאכלו אוכל טרי- ירקות ופירות: אנחנו צריכים לפחות 8 מנות של ירקות ופירות ביום. מנה של ירקות זה כוס. מנה של עלים ירוקים זה 2 כוסות. כמובן שחשוב מאוד לשלב ירקות שונים, מצבעים שונים, לגוון כל הזמן לפי היחס כוס = מנה: לאכול אבוקדו, עלים ירוקים, ברוקולי, עשבים (בצל ירוק, פטרוזיליה, כוסברה ועוד), לאכול דלעות, בטטות, גזר, סלק שומר- הכל לפי העונה.
לגבי פירות- ההמלצה היא לאכול 3-4 מנות פרי ליום מקסימום. וגם כאשר אוכלים אותם- לרווח. כל פעם לאכול מנה אחת- ולא לאכול את כל המנות בבת אחת. זה בגלל רמות הסוכר שיש בפירות. אנחנו רוצים לרווח את צריכת הסוכר שלנו לאורך כל היום.
דגנים מלאים- לבן OUT חום IN. זאת ההנחייה. תאכלו הכל מדגנים מלאים. ושימו לב- לחם מומלץ לאכול רק 2 פרוסות ביום. אז לכו על דגנים מלאים אחרים לתוספת פחמימות.
בדגנים מלאים יש הרבה אבץ, שהוא אחד מהמינרלים החשובים ביותר לפריון הגבר. אבץ מעלה כמות וספירת זרע. דגנים מלאים גם מאזנים את הסוכר בדם, לעומת קמח לבן שמעלה את רמת הסוכר. ולמה זה כ"כ חשוב? זאת כבר פעם שנייה שאני מזכירה סוכר, נכון?
זה כי עליית סוכר גורמת לעלייה באדרנלין, שגורם לחסימה של הפרשת הפרוגסטרון, שהוא הכרחי להחזקת ההריון!
מה עוד עשיר באבץ? גרעיני דלעת!
שתיה- שתו מים!
כשמגבירים את כמות הסיבים באוכל (ירקות, פירות, דגנים מלאים), חשוב להגביר גם את כמות המים שאנחנו שותים. אז- 8 כוסות מים ביום. אפשר גם חליטות טבעיות ללא סוכר. אפשר להוסיף לקנקן מים מלפפונים ונענע לרעננות, או פלחי אבטיח ולימון, פרוסות תפוחי עץ דקות, למעוך תמר אחד למתיקות, או להוסיף כמה אוכמניות מיובשות לקנקן המים שלכם. ותשתו לרוויה!
כל אלה קצת ממתיקים את המים באופן טבעי וגם מוסיפים קצת ויטמינים ועניין- העיקר שתשתו!
רשימת מזונות בוסטרים לפריון:
ביצים, לחם מדגנים מלאים (2 פרוסות ביום), פירות יבשים אורגנים (תמר, משמש, תאנה- בכמות קטנה של עד 2 ליום), עלים ירוקים מכל הסוגים והמינים, ירקות ירוקים, אבוקדו, בננה, תפוזים, תותים (אורגנים בלבד- לא רוצים ריסוס!), קטניות מכל הסוגים.
לגבי שתיית קפה/קפאין בכלל: יש ויכוח בנושא הזה, ואני לוקחת את הצד הפרקטי והמתון. אני מאמינה במידתיות, כך שמבחינתי, עד 3 כוסות קפה ביום הכל בסדר. אבל לא יותר.
תוספי מזון
קודם כל- לא כולנו אוכלים תזונה מגוונת ועשירה.
דבר שני- יש תוספי מזון שהתזונה שלנו לא יכולה לספק לנו באופן מלא, כך שחשוב לקחת בתוספים.
נתחיל באבץ- שכבר כתבנו עליו שהוא הכרחי לייצור זרע, אבל הוא גם מפחית סיכון להפלות. 30 מ"ג ביום (כמוסה אחת). גם לגברים וגם לנשים.
חומצה פולית- גם הרופא בוודאי ימליץ לכן להתחיל לקחת חומצה פולית מהרגע שהמחשבה להיכנס להריון עלתה בראשכן. יש כל מיני סוגים- ועדיף לקחת חומצה פולית טבעית. מזמינה אתכן להתייעץ איתי איזה סוג עדיף לכן.
B6– הוא מאזן הורמונלי. מומלץ לקחת 50 מ"ג ליום שזאת כמוסה אחת, עד לקליטת ההריון. אז אפשר להפסיק.
B12 חשוב לחלוקת תאים תקינה גם בגוף שלנו, וגם של העובר כמובן. הוא תורם למערכת העצבים, ויש מחקרים טובים שמראים שתורם לספירת הזרע. אפשר גם לבקש מהרופאה בדיקה של B12. לקחת אחת ליום אם הוא מתחת ל- 400, למרות שהערך הזה עדיין בתחום הנורמה.
סלניום– זה נוגד חמצון מטורף וחשוב מאוד, שבאופן גורף חסר לנו ביומיום. קשה מאוד להשיג אותו באוכל, והוא קיים בעיקר באגוזי ברזיל (2 אגוזי ברזיל ביום ואתם מסודרים).
אבל, מכיוון שרובנו לא אוכלים 2 אגוזי ברזיל ביום, אז קחו סלניום. הוא משפיע בעיקר על פריון הגבר, אבל הוא גם מגן על הכרומוזומים שלנו כך שהוא מפחית סיכויים להפלות- בעיקר בטרימסטר הראשון.
ועוד משהו- סלניום בהריון לנשים שסובלות מתת פעילות של בלוטת התריס מונע בעיות בהריון ואחריו- זה לפי המחקרים.
אני ממליצה לקחת סלניום לפני ההריון ועד סופו.
ויטמין C– הויטמין האהוב עלינו. אבל, מאחר והוא מתנדף מהר, לרוב אין לנו מספיק בגוף וכדאי לקחת.
ויטמין C מגביר ספירת זרע, משפר תנועתיות שלו ושומר על התקינות שלו.
אז איך לוקחים? רוב היצרנים עושים כמוסות של 1000 או 2000 מ"ג. אבל מה הבעיה? הגוף סופג רק 500 מ"ג בכל פעם!!!
אני ממליצה לקנות כמוסות של 500 מ"ג, ולקחת 4 פעמים ביום- לפזר את הלקיחה לאורך היום בגלל עניין הספיגה. עדיף לקחת עם אוכל- פשוט כדור בכל ארוחה.
ויטמין E- קיים בעיקר באבוקדו ואגוזים שונים. הוא ויטמין חשוב גם לגברים וגם לנשים, כי הוא משפיע גם על התנועתיות של הזרע, גם על היכולת שלו לחדור לביצית, וגם עוזר לנשים בוגרות יותר בביוץ.
תוסף ויטמין E לא טוב לקחת לאורך זמן. כך שעדיף לאכול ביומיום, ולקחת מקסימום במשך חדשיים ואז להפסיק. כשנכנסים להריון תפסיקו בכל מקרה.
חומצות אמינו- אומגה 3. הן חיוניות להתפתחות מערכת העצבים של העובר, טובות לאיכות הזרע, וגם מסייעות במניעת שרירנים ועוזרות לנשים שסובלות מאנדמיטריוזיס. ההמלצה היא להתחיל לקחת מרגע שאתם חושבים להיכנס להריון, ועד הלידה.
אז זהו. אם יש לכם שאלות- אני כאן ומזל טוב 😊